Svatý Bartoloměj

Rajský ostrov plný barev umění a hudby, ale také karibské ztělesnění exkluzivity a luxusu. To je ostrov Svatého Bartoloměje, ve francouzském originále Saint-Barthélemy, zkráceně často také St. Barths. Můžete zde nahlédnout pod pokličku místní kultury a objevovat přírodu, stejně tak je možno potkat celebrity a nechat se učarovat luxusním zbožím v místních buticích. Je jen na vás, jakému způsobu trávení své exotické dovolené dáte přednost.

Populace na ostrově je převážně evropského původu, tedy běloši, což je na karibských Antilách výjimka. Překvapí to asi každého, kdo sem poprvé zavítá a zná jiné oblasti Karibiku. Je to dáno mícháním kultur a také dlouhou přítomností Švédů. Je zde také vyšší životní úroveň obyvatel, za což samozřejmě místní vděčí oblibou ostrova u movité klientely. Ale nebylo tomu tak vždy. Vezměme to tedy hezky popořádku.

Svatý Bartoloměj je součástí souostroví Malé Antily, leží asi 20 kilometrů severně od podstatně většího ostrova Svatý Kryštof. V jeho nejbližším okolí najdete na severozápadně také ostrovy Svatý Martin a Anguilla, jihozápadně pak Saba a Svatý Eustach. Ostrov byl až do 22. února 2007 součástí francouzského zámořského departmentu Guadeloupe, od té doby však změnil své postavení vůči mateřské zemi a dnes je zámořským společenstvím Francie. Poprvé ostrov objevil roku 1493 mořeplavec Kryštof Kolumbus, který mu dal jméno podle svého bratra Bartoloměje.

Hlavní město ostrova nese název Gustavia a bylo pojmenováno po švédském králi Gustavu III. Mezi lety 1784 a 1878 totiž byl švédskou kolonií. Ludvík XVI. jej tehdy vyměnil se Švédy, ale Švédská koruna jej zhruba o století později po několika tropických bouřích a požárech prodala zpátky Francii. V novodobé historii je zajímavostí, že v roce 2009 tamní parlament rozhodl o vystoupení z Evropské unie, které byl automaticky členem, jelikož tomu tak je v případě mateřské země Francie. K 1. lednu 2012 pak ostrov pozbyl status nejvzdálenějšího regionu EU a zařadil se mezi tzv. zámořské země a území.

Ostrovu v minulosti pomohlo v rozvoji vybudování letiště, kde sice mohou přistávat pouze malá letadla, proto je potřeba cestovat z Evropy přes Svatý Martin nebo Guadeloupe, ale díky letišti se ostrov vymanil z izolace a chudoby. Byla postupně zavedena elektřina, telefon a vybudovány silnice. Piloti, kteří se zde poprvé pokusili na jediné trochu rovné ploše ostrova přistát malým letadlem, jsou dodnes považováni za hrdiny. Přistání na krátké ranveji s přeletem těsně nad silnicí zůstalo do dnešních dní i pro každého turistu, který ostrov navštíví, nezapomenutelným zážitkem. Adrenalin ještě zvyšuje moře na konci dráhy.

Ačkoliv hlavní příjmy ostrova plynou z luxusní turistiky, nikdy zde nedosáhla masového měřítka, jako třeba na sousedním Svatém Martinu. Je zde hodně klientely z USA, kterou láká navštívit na ostrově kousek Francie a přitom nemuset překonat Atlantik. Vypravit se sem můžete po celý rok, ale lákadlem je samozřejmě hlavní sezóna, kdy na malém letišti přistává až 250 letadel za den. Přístavní město Gustavia na Nový rok ožívá čilým ruchem v ulicích a s odbitím půlnoci ohňostroj doplňuje houkání sirén osvětlených luxusních jachet. Jste připraveni vyrazit?

Před cestou na Svatý Bartoloměj

Vstupní podmínky

Z důvodu malého letiště se z Evropy létá na ostrov Svatého Bartoloměje nejčastěji přes Svatého Martina, který je schopen přijmout velká dopravní letadla. Oba ostrovy jsou součástí Francie, resp. Nizozemska, tudíž před cestou není potřeba split žádné zvláštní podmínky ani není potřeba vízum, neplánujete-li na ostrově pobývat déle než 30 dní. Potřebujete tak pouze cestovní pas, který platí aspoň 3 měsíce od data vašeho předpokládaného návratu domů. Další častá cesta z Evropy vede přes francouzský Guadeloupe, takže ani zde není z pohledu vízové povinnosti potřeba cokoliv řešit.

Měna a ceny

Na ostrově se platí oficiálně eurem. Samozřejmě však zaplatíte také americkými dolary, což má své praktické důvody s ohledem na častou klientelu ze Spojených států. V hlavní sezóně je asi 70 % turistů právě z USA. Z pohledu cen je potřeba počítat s tím, že ostrov Svatého Bartoloměje patří mezi dražší lokality v rámci Karibiku. To je dáno místní klientelou, kterou jsou často bohatí lidé či celebrity.

Základní ubytování, tedy spíše to úplně nejlevnější, zde seženete už od 75 euro na osobu a noc, ale častěji se bude cena šplhat spíše přes 100 euro a více. To se však bavíme o naprostém základu, který zde ale většina návštěvníků nevyhledává.

Bez problémů si zde zajistíte hotel za 400 euro a více. Hotely pro bohaté zde nejsou velké komplexy, mají obvykle menší množství pokojů, v průměru do patnácti, zato se vyznačují nebývalým luxusem. Mnohá architektonická díla jsou rukopisem známých návrhářů. Hotelů je zde cca 25. Oblíbený je mezi movitou klientelou také pronájem celých vilek, kterých zde nalezneme okolo čtyř set. Bohatá klientela si zkrátka cení svého soukromí a je za to ochotna zaplatit.

Jídlo a pití

Ostrov je pod správou Francie a tomu se přizpůsobují i místní gastronomické zážitky, kdy vám s radostí naservírují na talíř všechny francouzské speciality, které vás jen napadnou. Zdejší kuchyně je však velice rozmanitá a nabízí širokou škálu pokrmů od kuchyně vysoce sofistikované až po sendvič.

Na ostrově najdete téměř 80 restauračních zařízení a pokud milujete dobré jídlo, nebudete zklamáni. Každá restaurace nabízí jedinečnou atmosféru, ať už se budeme bavit o těch, které nabízejí kreolská jídla, asijskou či italskou kuchyni nebo samozřejmě kuchyni francouzskou.

Po celý rok se na ostrově konají gurmánské akce. Během oběda nebo večeře vám šéfkuchař ochotně připraví dle vašich přání třeba závitek z krevet a slaniny, čerstvého grilovaného humra, čínský nudlový salát s kokosovým mlékem, filet z místního Mahi-Mahi v „papillote“ plátky grilovaného hovězí a mnoho dalších dobrot.

Počasí na Svatém Bartoloměji

Na ostrově je hlavní sezóna od poloviny prosince do poloviny dubna, stejně jako na sousedním Svatém Martinu. Od července do prosince hrozí nebezpečí hurikánů. V sezónu je teplota vzduchu asi okolo 29 stupňů. V letních měsících pak dosahuje hodnoty kolem 32 stupňů. Prší tady minimálně, nízká je také vlhkost, což je vidět na charakteru místní vegetace. Období dešťů přináší jen krátké tropické přeháňky, které pominou stejně rychle, jako se objeví.

Jak cestovat na Svatý Bartoloměj

Protože na ostrově se nachází pouze malé letiště Gustaf III Airport, na kterém mohou přistávat pouze menší turbovrtulová letadla, tak pro dopravu na ostrov z Evropy je potřeba letět s přestupem. Nejčastěji se využívá přílet na mezinárodní letiště princezny Juliany na sousedním Svatém Martinu, které je nejblíže. Sem se dostanete spoji se společnostmi:

  • KLM
  • TUI Netherlands
  • Air France
  • Corsair

KLM a TUI Netherlands létají na Svatý Martin z Amsterodamu, přičemž KLM jako standardní letecká společnost létá na pravidelných linkách. Má zde asi nejvíce spojů. TUI Netherlands je charter, který ale může nabídnout zajímavé ceny. Další možností je doprava z Paříže buď s Air France nebo s nízkonákladovým dopravcem Corsair. V rámci Evropy lze využít také spojů z Německa. Letět lze pochopitelně také z USA, odkud sem míří řada bohatých a slavných.

Ze Svatého Martina potom můžete letět s regionální společností na ostrov Svatého Bartoloměje. Aerolinky, které přelety obsluhují na pravidelných spojích se jmenují St Barth Commuter. Létají také na mnoho dalších ostrovů v rámci Karibiku.

Kromě letiště na Svatém Martinu se můžete na ostrov z Evropy dostat také přes letiště Pointe-a-Pitre na Guadeloupe, což je další často využívaná varianta. Sem prakticky vždy poletíte přes Paříž. Pokud se nacházíte na letišti Charlese de Gaulla a poletíte s Air France, můžete získat voucher na přejezd na letiště Orly, odkud se na Guadeloupe létá. Z Orly létá také nízkonákladový dopravce Corsair.

Po příjezdu na Svatý Bartoloměj

Dovolená na Svatém Bartoloměji

Dobře chráněný přístav na západním pobřeží dal příležitost rozvíjet se hlavnímu městu ostrova. Tím je Gustavia. Mimo hlavní sezónu je v přístavu nebývalý klid, protože je zde mnohem méně velkých jachet, než je obvyklé. Naopak ty nejkrásnější přepychové jachty se do přístavu sjíždějí mezi Vánocemi a Novým rokem. To je přístavní městečko rájem herců a modelek. Ostrov má statut svobodného přístavu, proto je zde spousta butiků s luxusním zbožím, které zde koupíte bez cla a daně. Tato nákupní centra ve městě jsou lákadlem pro bohaté klienty, kteří zde za nákupy běžně vyrážejí. Vysoký obrat mají zejména butiky s luxusní módou.

V Saint-Jean najdete pláž, kterou vyhledává místní turistická smetánka. Pořádají se zde módní přehlídky. David Rockefeller, americký miliardář, si v 50. letech minulého století nechal na ostrově postavit vilu. A vlastně také od té doby má ostrov pověst prázdninové destinace bohatých.

Svatý Bartoloměj ale není jen móda a luxusní životní styl. Jsou to také možnosti pro běžného turistu, který si chce užít Karibik jako takový se vším potápěním a objevováním okolní krajiny. Stejně tak pro milovníky místních tradic a architektury.

Pokud jde o architekturu, tak stavby se na ostrově snaží splynout s okolím. Klasikou je tropická zahrada a využívání dřeva a přírodních materiálů. Do toho jsou vloženy moderní prvky inspirované současností. Kreolské tradice přizpůsobené modernímu světu využívají i luxusní plážové hotely.

Kreolský vliv na místní architekturu je typický používáním dřeva a jasných barev. Tradiční architekturou se dnes na ostrově inspirují také moderní vily. Patrný je švédský příspěvek z doby, kdy ostrov patřil Švédsku. Švédové přidali do kreolské architektury prvky tesaného kamene a pálené cihly. Najdete zde zvonici z 18. století, která je pozůstatek švédského dřevěného kostela. Švédové mají zásluhu také na vydláždění místních ulic ve městě.

Se Švédskem má ostrov do dnešních dní velmi dobré vztahy. Každoročně v srpnu se zde koná tzv. Piteå Day, což je připomínka družby s městem Piteå, které leží na severu Švédska. Programem oslav je běžně na mnoha místech v Karibiku pořádaná Regatta, tedy plavby na plachetnicích. Koná se také soutěž v lovu ryb.

Pokud jde o rybolov, tak ten je na ostrově obživou pro řadu obyvatel. Ti následně plody moře prodávají do místních restaurací. Zbytek se prodá na trhu. Na ostrově můžete navštívit Corossol, jednu z nejstarších rybářských vesnic. Ve vesnici je možno shlédnou při příležitosti svátků patronů také divadelní představení v místním nářečí. Přestože je ostrov velice malý (pouhých 25 čtverečních kilometrů), tak obyvatelé hovoří hned několika nářečími. Ta pocházejí z francouzštiny 17. století a mísí se v něm kreolské výrazy i anglická slova.

Ve vesnici Corossol se můžete podívat na tradiční výrobu klobouků a dalších předmětů z listů palmy latánie. Tyto výrobky jsou pro ostrov charakteristické. Kdysi se z palmy vyráběla také kotevní lana. V minulosti se pak výrobky vyvážely na Guadeloupe a Martinik a pro mnohé byly zdrojem obživy. To bylo v dobách, před rozvojem turistiky na ostrově. Dnes se tradice udržuje pořádáním soutěží v pletení. Další rybářskou vesnicí na ostrově je Lorient, kde si potrpí na tradiční svatební oslavy. Například čelenka nevěsty je také vyrobena z latánie.

Na západním pobřeží ostrova najdete čtvrť Public, kde je průmyslová zóna s obchodním přístavem a elektrárnou. S místem se pojí zajímavost, že je zde továrna na odsolování mořské vody, která je pro místní obyvatele životně důležitým zařízením, protože na Svatém Bartoloměji neexistují žádné zdroje pitné vody.

Pro ostrov jsou typičtí všudypřítomní leguáni jedlí. Ti se živí ovocem a nejsou pro člověka nijak nebezpeční. Dnes jsou navíc chránění. Mají však velmi dobré maso, na kterém si kdysi pochutnávali původní obyvatelé ostrova. Dnes leguána ohrožují zejména potulující se psi a kočky. Leguánů žije mnoho na výšinách v okolí Corossol a také na stezkách v okresech Colombier a Flamands nebo na Pointe Montjean.

V okresu Flamán můžete strávit čas také jízdou na koni. Okruhem si lze, při asi hodinu trvající jízdě, projet místní buš, která je tady nazývána „zion“. Krajinu ostrova tvoří především trnité křoviny a kaktusy, ostrov je totiž příliš malý na to, aby si udržel pravé tropické klima. Proto je také půda vysušená. Kdysi se obyvatelé pokoušeli zabránit unikání toho mála dešťových srážek a také erozi půdy kamennými zídkami, které dodnes najdete všude po ostrově.

Na některých místech objevíte krápníkové jeskyně, které vyhloubila ve skalách v důsledku eroze pronikající voda. Pokud pak vystoupáte na jeden z vrcholů ostrova, naskytnou se vám úžasné výhledy na Grand Fond, na pláže a zátoky Petit Cul-de-Sac a Grand Cul-de-Sac. Uvidíte i Saint-Jean a letiště, solná jezera nebo pláž Saline. Chudá půda ostrova totiž neumožnila zemědělství, ale kdysi se zde těžila sůl, která se také vyvážela. Je to ostatně společný jmenovatel řady karibských ostrovů.

Podvodní svět okolo ostrova je úžasnou přírodní rezervací, pro milovníky šnorchlování tedy naprosto ideální. Je zde rovněž asi 20 lokalit určených přímo k potápění. Křišťálově čistá voda v okolí ostrova je dána absencí významných zdrojů znečištění. Korálové útesy jsou díky tomu také ve velice dobrém stavu. Hloubka pobřežních vod je asi jen 30 metrů, ponory se většinou dělají do 15 – 20 metrů. Neuvěřitelně pestrý podmořský svět vám umožní potkat olihně, murény, mořské želvy a mnoho dalších živočichů, kteří zde žijí v dokonalé harmonii. Kolem ostrova při pobřeží najdete skalní vyvýšeniny a stěny, kde žijí rozličné druhy ptáků, jako jsou terejové nebo faetoni.

Na ostrově je muzeum ulit a lastur. To vzniklo zajímavým způsobem ze soukromé sbírky. Aby byla uznána jako muzeum, muselo se jich nashromáždit přes 3000. Dnes zde najdete přes 4800 schránek měkkýšů. Ingénu Magras, majitel sbírky, je sbírá v podstatě odjakživa.

Ostrov nabízí mnoho příležitostí pro sportovní vyžití, ať už je to jízda na vodním skútru, windsurfing nebo paragliding. Na své si přijdou také milovníci zábavy hudební. Každý leden se zde koná festival klasické hudby. Ale koná se zde i celá řada dalších festivalů, protože ostrov láká hudební umělce, a to zejména z USA.

Na ostrově najdete také několik obrazových galerií vystavujících díla místních umělců. Ostatně půvab ostrova nabízí nekonečný přísun inspirace. V dílech se tak mísí krajina, tradiční oděvy, kreolská architektura a způsob života. Svatý Bartoloměj přitahuje i renomované umělce, malíře i fotografy z pevniny a mnozí z nich tady mají svůj ateliér.

Doprava na Svatém Bartoloměji

Ranvej letiště na ostrově Svatého Bartoloměje měří pouze 650 metrů, proto na ní přistávají pouze menší turbovrtulové stroje. Dráha končí v moři. Letiště patří k jedněm z nejnebezpečnějším na světě a hrozí zde turbulentní vítr. Piloti potřebují k možnosti zde přistávat zvláštní osvědčení. Výstavba letiště však měla významný podíl na rozvoji turistiky na ostrově. Mezi dalšími ostrovy vás může přepravit hned několik lokálních dopravců, kteří operují v rámci Karibiku a zajišťují tak spojení s okolním světem.

Vydat se můžete třeba na nejbližší ostrov Svatý Martin, přes který jste možná na Svatý Bartoloměj také přiletěli. Lze zvolit jak místního leteckého dopravce, tak vyrazit rychlostním katamaránem, který spojuje oba ostrovy. Na Svatém Martinu najdete podstatně více komerčního turistického ruchu. Pokud vás naopak zajímá, jak vypadají mnohem skromnější turistické podmínky než na Svatém Martinu, ale i na Svatém Bartoloměji, tak jen kousek vedle je ostrov Anguilla. Ten nabízí panenskou čistotu neporušené karibské přírody a mnohem méně okázalý styl.

Na Svatém Bartoloměji si můžete k objevování krás okolní přírody pochopitelně půjčit automobil. Vystačí vám náš běžný řidičský průkaz, nepotřebujete mezinárodní. Ostrov je malý, ale zase se autem všude rychle dostanete a v kombinaci s tím, že zde nefunguje veřejná doprava, je to prakticky nutnost. Počítejte však s tím, že většina zdejších betonových silnic je úzkých a klikatých. To je dáno tím, že se musí přizpůsobit velmi členitému terénu. Jsou zde také pouze dvě čerpací stanice, jedna u letiště a druhá v Lorentu, ale obě mají v neděli zavřeno. Na letišti je také možnost tankovat po celou noc u automatického stojanu, který funguje na platební kartu. Ne vždy si však poradí se zahraničními platebními kartami, proto se na něj nelze spoléhat.

Pokud byste se chtěli po ostrově přesouvat s využitím taxislužby, tak na ostrově najdete dvě stanoviště místních taxikářů. Jedno se nachází v hlavním městě Gustavia u doků a druhé samozřejmě na letišti.